zaterdag 14 maart 2020

Rode Linzensoep

Ingrediƫnten:
250 gram in blokjes gesneden bospeen
250 gram gedroogde rode linzen
390 gr Heinz tomatenblokjes (zonder zout)
250 gram in reepjes gesneden bleekselderij
5 geroosterde grote tenen knoflook
1 theelepel djinten of komijn
1 theelepel (geroosterde) paprikapoeder
2 tabletten Damhert natriumarme groentebouillon tabletten
circa 1 liter water
1 theelepel gedroogde peterselie
1 theelepel gedroogde bieslook
1/2 theelepel gedroogde koriander
1 blik AH kikkererwten uitgelekt (zonder zout)
450 gram Griekse yoghurt 0%

Voorbereiding:
Doe op een vel aluminiumfolie 5 grote tenen knoflook met wat olijfolie. Pak de punten van de folie, trek omhoog en knijp aan de bovenkant samen. Rooster de knoflook 30 minuten in de oven op 200 graden.
In de tussentijd kun je groentes snijden en de rest klaar leggen.
Ik heb het water alvast in een waterkoker laten koken, zodat de soep sneller op temperatuur is.
Als de knoflook klaar is, pel je de schillen er van af en plet je de inhoud met een mes zodat een puree ontstaat.

Bereiding:
Doe een scheut olie in een soeppan. Verhit de olie.
Doe de djinten, paprikapoeder en knoflook in de olie en roer een paar minuten lang om.
Blijf roeren zodat het niet aanbrandt.
Voeg de bleekselderij toe en roer om.
Voeg de wortel toe en roer om.
Voeg de tomatenblokjes toe en roer om.
Voeg de linzen, koriander, bieslook, peterselie en bouillon tabletten toe en doe er net zoveel water bij tot alles 1 cm onder staat. Mijn pan heeft maatstrepen en gaf op dat punt 2 liter soep aan.
Breng het tegen de kook aan en laat 30 minuten op een sudderpit sudderen.
Voeg 10 minuten voor tijd de kikkererwten toe.

Afronding:
Voeg de yoghurt toe en pureer met een staafmixer.
Laat de soep afkoelen en stop in de vriezer.
Laat de kruiden een paar dagen intrekken alvorens de soep op te warmen.
Lekker met een broodje :-)

Bovenstaand recept leverde mij 5 porties avondeten op.
Deze soep is zeer voedzaam, cholesterolarm, zoutarm en goed voor de bloedarmoede.

Eet smakelijk!