woensdag 2 maart 2016

Lazy Lasagna

Dit recept is mijn variatie van het recept zoals dat op 'members beyond diet' staat.
Dit recept is geschikt voor 4-6 personen en bevat in zijn totaliteit maximaal 1000 mg natrium.
Bij 4 personen zit er dus maximaal 250 mg natrium in 1 portie.
Door de tomaten is het wel rijk aan kalium, dus mensen met een kaliumbeperking adviseer ik te checken of dit geschikt voor hen is.

Ingrediënten:
175-200 gram penne, gekookt
zakje mozzarella (kies het merk met de laagste hoeveelheid natrium), in kleine blokjes gesneden

Voor de tomatensaus:
750-1000 gram rijpe tomaten (roma, tros of coeur du boeuf)
4 grote knoflooktenen
half bosje lente/bos-ui
2 theelepels (met kop) zoete paprikapoeder
flinke lading vers gemalen zwarte peper
bakje cottage cheese (kies het merk met de laagste hoeveelheid natrium)
flinke eetlepel gedroogde basilicum
flinke eetlepel gedroogde oregano
flinke scheut olijfolie

Voor de gehaktmix:
350-500 gram magere rundergehakt
1 ui
half blikje ongezouten tomatenpuree
vers gemalen zwarte peper
parikapoeder

Voor de topping:
geraspte zwitserse emmentaler (70-100 gram is voldoende)

Bereidingswijze:

Maak de tomatensaus:
Pak een grote hapjespan of wok, giet hier een flinke hoeveelheid olijfolie in.
Snijd de tomaten in grove stukken en voeg toe.
Snijd de lente/bos-ui in grove ringen en voeg toe.
Snijd de knoflooktenen in grove plakjes en voeg toe.
Voeg de vers gemalen zwarte peper, zoete paprikapoeder, bassilicum en oregano toe.
Verhit deze ingrediënten en roer regelmatig om.
Als tomaten zacht beginnen de worden, zet je de deksel op de pan, zeg vuur laag en laat 10-15 minuten sudderen. Schep elke 5 minuten even om.
Als tomaten helemaal zacht zijn, doe je alle ingrediënten in een grote mengkom en pureer je alles met een staafmixer tot een gladde saus.
Tenslotte schep je de cottage cheese met een grote lepel door de saus.

Maak de gehaktmix:
Fruit de ui en tomatenpuree. Door de tomatenpuree te fruiten, onttrek je de zure smaak.
Voeg de gehakt en kruiden toe en bak de gehakt rul.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bouw de lasagna op:
Neem een grote ovenschaal.
Breng 1 dun laagje saus aan. Op deze manier voorkom je dat de penne aanbakt.
Verdeel de helft van de penne er over heen, dan de helft van de gehaktmix, de helft van de gesneden mozzarella en tenslotte een flinke schep saus zodat alles bedekt is.
Herhaal dit met de andere helft.
Verdeel tenslotte de geraspte emmentaler over de saus.
Verwarm de 'lazy lasagna' gedurende 20 minuten in de oven.

Lekker met rucola salade.

Buon Appetito!