vrijdag 4 maart 2016

Ossenstaartsoep met soepgroente

Bereidingstijd 4,5 uur! Maar absoluut de moeite waard!

Ingrediƫnten:
2 grote ossenstaarten
klein blikje ongezouten tomatenpuree
2 uien, in ringen
400 gram fijngesneden soepgroente
10 zwarte peperkorrels
2 kruidnagels
2 laurierblaadjes
stukje foelie
1 theelepel gedroogde tijm
1 eetlepel gedroogde selderij
1 eetlepel gedroogde peterselie
2 natriumarme bouillontabletten (Damhert)
1 deciliter madeira (te vinden in het bouillon-schap in de supermarkt)
naar behoefte: peper en paprikapoeder

Bereiding:
Doe de ossenstaarten in een pan met 2 liter water.
Breng aan de kook en schuim af.
Laat de ossenstaarten gedurende 3,5 uur op laag vuur trekken.
Na 3,5 uur de ossenstaarten uit de 'bouillon' halen en op een snijplank laten afkoelen.
Fruit de ui en tomatenpuree in een aparte pan.
Los de bouillontabletten op in de vleesbouillon en voeg vervolgens de gefruite ui/tomatenpuree, de soepgroente en alle kruiden toe. Breng aan de kook, laat zonder deksel de soep even flink doorkoken zodat de alcohol kan verdampen.
Na circa 10 minuten, gas laag zetten en soep zachtjes laten pruttelen.
Als de ossenstaarten genoeg zijn afgekoeld, het vlees uit de holtes van de botten peuteren.
Dit is even een lastig karweitje, maar de smaak van het vlees is zo mals dat het echt de moeite waard is. Trek het vlees uiteen en voeg toe aan de soep.
Laat de soep nog zeker een half uurtje door trekken.
Dit komt de smaak ten goede.
Voeg naar behoefte nog wat peper en paprikapoeder toe.

Voor degenen die een cholesterolbeperking hebben:
als je de soep over diepvriesbakjes verdeeld en invriest, verzamelen de verzadigde vetten zich aan de oppervlakte. Als je de soep vervolgens uit de vriezer haalt en even een uurtje op het aanrecht zet, kun je de vetlaag met een mesje van de soep afschrapen!

Eet smakelijk!